Enkel de rietsuikermelasse (ook zwarte melasse genoemd) wordt in de handel verkocht. Wordt gebruikt voor gebak, voor de zoet-zure keuken, snoep, het maken van rhum of voor op de boterham.
Na de oogst wordt de de rietsuikerplant tot pulp vermalen. Vervolgens , na verdamping en slingeren in een centrifuge, verkrijgt men een lichte suiker. Deze cyclus wordt verschillende keren herhaald tot men een donkere siroop krijgt, met uitgesproken smaak: melasse.
Ideaal voor op flensjes
voedingswaarde voor 100gr: eiwitten 1gr, koolhydraten 72gr, vetten 0gr; 100gr= 1240Kj
Wordt bekomen door het sap verschillende malen te concentreren. De melasse bevat ongeveer 50% suiker, water, minerale zouten en aminozuren. Enkel de rietsuikermelasse (ook zwarte melasse genoemd) wordt in de handel verkocht. Wordt gebruikt voor gebak, voor de zoet-zure keuken, snoep, het maken van rhum of voor op de boterham.