- Categories : Voeding en Gezondheid

Matcha: Japans oorspronkelijke superfood

Matcha: Japans oorspronkelijke superfood

Wat is Matcha?

Matcha is een fijngemalen fel groene theepoeder, gemaakt van de beste kwaliteit Japanse theeblaadjes. Clearspring biologische Matcha komt van Uji, een regio hoog in de heuvels rond Kyoto, beroemd voor de beste Japanse thees. Dit afgelegen gebied, enkel te voet bereikbaar, is onvervuild en rijk aan nuttige insekten, zoals spinnen, lieveheersbeestjes, bidsprinkhaan en libellen om ongedierte onder controle te houden (het is het best biologische matcha te gebruiken, daar niet-bio matcha geteeld wordt met behulp van enorme hoeveelheden pesticides en chemische meststoffen). Net voor het oogsten vullen de blaadjes zich met chlorophyl en dan worden de mooiste jonge knoppen geplukt, gedroogd en vermalen in een granieten mortier.

Wat is geschidenis van de Matcha?

Japanse Matcha is al eeuwen bekend omwille van zijn energiegevend, concentratiebevorderend en metaboliserende vermogens.

Het werd 900 jaar geleden al gedronken als een deel van de theeceremonie en gebruikt door boeddhistische monniken om hen alert en gefocust te houden gedurende lange dagen van meditatie.

Hoe verschilt Matcha van de Sencha groene thee?

  • De theestruiken gebruikt voor de matchaproductie groeien de laatste weken voor de oogst in het donker om het bladgroen optimaal op te slaan. Dit verklaart de diepgroene heldere kleur van matcha.
  • De blaadjes voor de sencha worden na de oogst onmiddellijk gestoomd en gerold, de blaadjes voor de matcha (van de allereerste oogst, ‘Tencha’ genoemd) worden ook gestoomd maar niet gerold.
  • Matcha is een groene theepoeder waarbij de Tencha blaadjes langzaam in stenen mortiers worden vermalen gedurende een paar uren tot een zeer fijn poeder. Sencha bestaat puur uit theeblaadjes.
  • Matcha is een poeder dat in heet water of melk wordt opgeklopt, zodat je een meer geconcentreerde thee krijgt die vol van smaak en voedingsstoffen zit, terwijl standaard groene thee simpel getrokken theeblaadjes zijn.
  • Sencha is makkelijker te bereiden en dagelijks geserveerd in Japanse huizen terwijl de Matcha theebereiding meer uitgebreid is en meer wordt gebruikt bij speciale gelegenheden. Het wordt zelfs exclusief gebruikt in de beroemde Japanse theeceremonies.

Beide thees bevatten cafeïne ondanks dat het ongefermenteerde groene thees zijn, en komen van de zelfde theestruik: Camellia sinensis.

Hoe een kopje Matcha thee te bereiden?

Traditioneel wordt Matcha in heet water opgeklopt tot een egale groene thee. Neem 1/4 theelepel (1g) van het Matcha poeder en voeg heet water toe van de ketel, niet meer kokend om het maximum aan gezondheidsvoordelen te bekomen. Stevig opkloppen met een traditionele houten klopper of een elektrische melkopklopper om klontervorming te voorkomen op de bodem van het kopje.

Traditionele Thee Ceremonie

De traditionele Japanse theeceremonie dateert van 900 jaar geleden in de feodale tijd. Het kan tot 3 uren duren en is theatraal, vol traditie en ongeloof-lijk kalmerend. Als je de essentie en de geest van de theeceremonie wil vatten kan je dit inminder dan 3 minuten, maar dan heb je een kom, een bamboe theelepel en een bamboe matcha klopper nodig.

Mix & Matcha

Vanille Matcha Latte

Meng 1g Matchapoeder met een beetje koud water in een kom, en voeg hierbij warme soja-vanillemelk terwijl je grondig opklopt. Je kan ook vanille rijstmelk of amandelmelk gebruiken.

Matcha Smoothie

Voorbereiding : 

Meng 1g Matchapoeder met een beetje koud water in een kom, en voeg hierbij warme soja-vanillemelk terwijl je grondig opklopt. Je kan ook vanille rijstmelk of amandelmelk gebruiken.

Ingrediënten : 

• 200ml soja/rijst of amandelmelk

• 1 eetlepel Clearspring moutsiroop

• 1 eetlepel Clearspring matcha poeder

• 1 banaan (kan door een ander vers of gevroren stuk fruit worden vervangen)

•  ijsblokjes.

Opdiensuggesties…

Neem zeker ook een kijkje op onze webshop of bij onze trouwe klanten zoals Färm in Brussel.

Indien je Clearsprings biologische Matcha wil kopen, laat een commentaar achter met je postcode en we zullen je het dichtsbijzijnde winkel aanduiden.

Ça pourrait vous être utile…

Suggestions de produits Vajra pour réaliser cette recettes

Opmerking: De door Vajra verstrekte informatie is louter voedingsadvies en is geen vervanging voor professioneel medisch advies!