- Categories : Onze leveranciers

De Drie Wilgen: Belgische & biologische vruchtensappen sinds 1980!

De Drie Wilgen: Belgische & biologische vruchtensappen sinds 1980!

 © Yel Ratajczak

Reeds van kinds af aan werd je Jan "Sap" genoemd. Sapjes en jezelf gaan al heel lang samen...

Mijn grootvader had een prachtige boomgaard in zijn tuin. Ik ging er graag heen om de rijpste appels te plukken die ik dan op straat verkocht. Ik had al een kraampje met een bordje "hier te koop: onbespoten appels", ik had al een aantrekkingskracht voor het biologische zonder dat ik het wist (lacht). En om verspilling te voorkomen, verwerkte ik onverkochte producten systematisch tot sap, vandaar de oorsprong van de bijnaam Jan "Sap" ! Overigens, veel mensen noemen me nog steeds zo, sommigen denken zelfs dat het mijn echte naam is...

Waarom heeft u ervoor gekozen om uw vruchtensappen vanaf het begin van uw bedrijf biologisch te produceren?

Het was een voor de hand liggende keuze. Als echte natuurliefhebber, en van kinds af aan, was het voor mij ondenkbaar om tegen de natuurlijke levenscyclus van de aarde in te gaan. Het zou onzin zijn geweest om chemicaliën op mijn fruitbomen te spuiten om hun opbrengst te verbeteren. Ik had het voorbeeld van mijn grootvader die zijn eigen fruit kweekte zonder enige chemische behandeling. Dit heeft me zeker beïnvloed. Toen, in de jaren 70, ging ik naar de landbouwschool waar we sproeiers moesten gebruiken voor alles. Ik realiseerde me al snel dat het gebruik ervan meer kwaad dan goed deed voor de gewassen. Ik raakte dus al snel geïnteresseerd in een andere vorm van landbouw, met meer respect voor het milieu: biologische landbouw...

Waar haal je het fruit vandaan waarvan je je sappen maakt?

In het prille begin van mijn bedrijf haalde ik mijn fruit uit mijn eigen boomgaard in de Kempen, maar in de loop der jaren heb ik moeten samenwerken met plaatselijke telers om aan de vraag te kunnen voldoen. Ik vind het nog steeds belangrijk om zo veel mogelijk lokaal en biologisch fruit te kopen! Zo komen onze appelen en peren uitsluitend van Belgische telers (vooral uit Hagenland) en uit het zuiden van Nederland, net over de grens. Onze aardbeien, kersen, aalbessen, enz. komen ook uit België. Wij werken samen met Belgische importeurs voor tropische vruchten zoals mango's en bananen, die biologisch en rechtstreeks worden geteeld. Ik hecht veel belang aan de oorsprong en de kwaliteit van het fruit dat ik gebruik!

Uw productengamma is in de loop der jaren uitgebreid, welke producten biedt u vandaag aan?

Wij bieden momenteel meer dan 35 verschillende soorten vruchtensap aan. Ze zijn allemaal verpakt in glazen herbruikbare flessen (1L en 20cl) en gemaakt van kwaliteitsingrediënten, zonder toegevoegde suikers of bewaarmiddelen om de oorspronkelijke smaak van het fruit te behouden. De meeste van onze sappen zijn multigesmaakt en combineren appels (het natuurlijk zoete basisingrediënt) met andere klassieke en exotische vruchten. We hebben ook een assortiment echte 'gezondheids'sappen, waaronder mijn favoriet, de beroemde Happy Ginger, een heerlijke mix van appelsap, gember en kruiden die ook warm kan worden gedronken om keelpijn te behandelen. Naast sappen produceren wij ook smakelijke compotes en verschillende siropen, verpakt in kleine glazen teruggooiflesjes. Ik zou willen benadrukken dat het belangrijk is het statiegeld terug te brengen naar de winkel, aangezien slechts 50% van onze flessen wordt teruggebracht. We kampen momenteel met een tekort aan glas, wat de productiekosten doet stijgen en ook slecht is voor het milieu. Vergeet dus niet dat bij De Drie Wilgen niets wordt weggegooid, alles wordt teruggebracht...! 

Ça pourrait vous être utile…

Suggestions de produits Vajra pour réaliser cette recettes

Opmerking: De door Vajra verstrekte informatie is louter voedingsadvies en is geen vervanging voor professioneel medisch advies!